IEMT

Integral Eye Movement Therapy voor snelle verandering!

IEMT – innovatieve techniek voor snelle verandering

Wil je meer rust, meer geluk en positiever in het leven staan? Hebben andere behandelingen tot dusver niks opgeleverd?                      Laat je positief verrassen door IEMT. IEMT is laagdrempelig, gemakkelijk (zonder veel te praten) en bijzonder effectief in het laten verdwijnen van klachten.

Wat is het geheim van IEMT?

Ervaringen hebben invloed op je gevoel, op je gedrag en op je overtuigingen, vaak zonder dat je het beseft. Dat komt omdat alles wat je  meemaakt en doet, opgeslagen wordt in je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn koppelt daarbij allerlei gebeurtenissen aan elkaar. Die koppelingen zijn echter niet altijd even logisch en soms ongewenst.

Gevoelens die je nu ervaart, kunnen daardoor moeilijk te herleiden zijn tot een bepaalde gebeurtenis. Het is dus veel effectiever om te werken met het onderbewustzijn en zo deze herinneringen aan te spreken en ongewenste koppelingen te verbreken en prettige, functionele nieuwe verbindingen aan te leggen. Zo pakken we het probleem aan bij de kern. 

Hoe werkt IEMT?

IEMT is een afkorting van Integral Eye Movement Technique. Zoals de naam al zegt, volg je bij IEMT bepaalde patronen met je ogen. Die patronen neutraliseren herinneringen en overtuigingen die in je onderbewustzijn zijn opgeslagen. Daardoor zal een gebeurtenis of overtuiging van vroeger niet langer invloed hebben op jouw gevoel in het nu.

Het gevolg is dat een herinnering er nog wel is, maar als het ware op een gezonde afstand zonder de ongewenste gevoelens/ beleving. Het werkt verbazingwekkend snel en voelt direct als een opluchting en je voelt jezelf snel een stuk beter en minder gespannen. 

Is IEMT geschikt voor mij?

IEMT kan heel breed ingezet worden en van jong tot oud en een hele geschikte methode bij:

 • alle terugkerende ongewenst gevoelens zoals boosheid, schuldgevoel, verdriet, schaamte, spijt etc.
 • stress, burn-out klachten (IEMT werkt hierin preventief)
 • Schaamte en schuldgevoelens
 • verstoorde relaties met anderen/ opstellingen 
 • negatief zelfbeeld, identiteitsvraagstukken
 • groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • perfectionisme
 • hooggevoeligheid, HSP
 • angst, angststoornis, paniek
 • somberheid, depressie
 • trauma, PTSS
 • verwerkingsproblematiek van ingrijpende (jeugd)ervaringen
 • pesten en gepest worden
 • verlies
 • controle-drang
 • blokkades in persoonlijke ontwikkeling
 • onverklaarbare fysieke problemen
 • problemen in relaties (familie, je geliefde, je kinderen en/of je collega’s)
 • belemmerende overtuigingen

Dus…wil je je rugzak legen, de verbinding met jezelf herstellen en groeien als mens?

IEMT is breed inzetbaar, voor zowel privé- als werkgerelateerde vragen en zowel voor kinderen als volwassenen. Dus wil je oude patronen doorbreken of negatieve emoties loslaten? Dan is IEMT geschikt voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen is gemotiveerd zijn om naar jezelf te kijken.

Wat zijn de voordelen van IEMT?

Veel mensen vinden het een verademing dat ze direct positieve resultaten ervaren, zonder het probleem uitgebreid inhoudelijk te  bespreken. We bespreken kort waar je tegenaan loopt en wat je zou willen bereiken en maken vervolgens dankbaar gebruik van jouw snelle onderbewustzijn. Er zijn meestal maar een beperkt aantal sessies nodig (tussen de 3 en 8) om een groot verschil te bemerken en je van je klachten af te helpen, ook bij complexere vraagstukken. 

Wil jij:

 • relaxter leven en werken?
 • weer meer energie en daadkracht?
 • Helemaal terug bij jezelf komen?
 • afrekenen met je angsten?
 • het verleden achter je laten zodat je vizier weer op de toekomst gericht kan zijn?
 • af van chronische stressgevoelens?
 • moeiteloos jezelf zijn?
 • minder piekeren?
 • verlost worden van ingrijpende gebeurtenissen?
 • meer grip op je gevoelens?
 • niet helpende overtuigingen transformeren?
 • je verbazen en verwonderen over het snelle effect van IEMT?

Neem dan contact op!!

Ik ben een gecertificeerd Advanced IEMT Practitioner en lid van de overkoepelende brancheorganisatie The Association for IEMT Practitioners in Engeland. Meer informatie over IEMT vind je ook op deze Engelse pagina.

nog eens samengevat

Vanuit de gevoelsbeleving gaan we met behulp van een aantal vragen terug naar de eerste herinnering van het gevoel, ‘de imprint’. Tijdens het oproepen van het gevoel en de gebeurtenis/ situatie gaan we de ogen volgens een bepaald patroon bewegen. Dit herhalen we bij ieder gevoel en iedere associatie/ gebeurtenis, tot we tijdens de controle-ronde ervaren dat je geen reactie meer opmerkt of het zelfs helemaal niet meer kan terughalen/ oproepen. Zo leren we het brein om weer breder te kijken en de herinnering te laten vervagen en te ontdoen van de emotionele lading.

Het verhaal vertellen, of zelfs het benoemen van het gevoel is niet nodig om de oorzaak te kunnen oplossen. Dit is heel fijn voor mensen die moeilijk of niet graag praten over gevoelens of gebeurtenissen en ook voor pubers en jongere die niet alles willen vertellen en delen.  

Vervolgens kom je terug in het heden, zonder de oude triggers (emoties) en reacties. Dit zorgt voor een upgrade van de identiteit: oude programma’s worden getransformeerd naar een vrijer leven en nieuwe manier van zijn.

Naast het werken met de oogbewegingen, gaan we ook aan de slag met inzicht oefeningen om het bewustzijn te vergroten. Vooral bewustwording van de impact van fysiologie op stemming. Zo krijg je meer grip op je eigen gemoedstoestand.

IEMT in Combinatie met Opstellingen geeft niet alleen inzichten maar direct op oplossingen!!

Er wordt me vaak gevraagd wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen EMDR en IEMT. Beide methodes werken immers met oogbewegingen? Is IEMT dan niet gewoon een imitatie van EMDR?

Overeenkomsten en verschillen EMDR en IEMT

EMDR

EMDR timmert al vele jaren hard aan de weg en is inmiddels evidence based.

Linda de Voogd heeft in 2018 wetenschappelijk bewezen dat het werken met oogbewegingen conform EMDR- protocol effectief is voor de behandeling van trauma’s.

Mag alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde psychologen.

Iemand die een EMDR- sessie doet moet rekening houden met bij- en nawerkingen als duizeligheid, misselijkheid of hoofdpijn. Hierdoor kan hij/zij mogelijk een tijdje niet  werken.

Ontwikkeld voor traumabehandeling. Behandelt één trauma per keer. De toepassingsgebieden breiden zich uit.

Werkt met oogbewegingen, tapjes en geluidjes.

Door middel van gespreksvoering wordt gezocht naar de herinnering die de kern vormt van de aanwezige problematiek. In de regel moet de client de hele herinnering herbeleven voor er met oogbewegingen wordt gewerkt aan de verwerking van de herinnering. Op deze herinnering worden de oogbewegingen toegepast. Na het doen van de oogbewegingen wordt gevraagd wat het restant gevoel nog is bij die herinnering. Er  worden er opnieuw oogbewegingen gedaan op dezelfde herinnering.

IEMT

IEMT is nog vrij nieuw en nog niet evidence-based. 

De associatie van IEMT-practitioners streeft naar beroepserkenning. Er lopen in Engeland vooronderzoeken op gebied van PTSS en psoriasis.

Mag uitgevoerd worden door gecertificeerde coaches, counselors, psychologen, therapeuten.

Een IEMT- sessie heeft over het algemeen weinig tot geen bij- of nawerkingen.

Ontwikkeld om verlichting te brengen op het gebied van chronische emotionele en stress-gerelateerde  problematieken.

Geschikt voor: stressreductie, preventie en behandeling van burn-out, angst, depressie, traumabehandeling, PTSS (ook voor complexe meervoudige traumatische problematiek). En fantastisch inzetbaar voor persoonlijke groei.

Werkt met oogbewegingen en met de fysiologie. De oogbewegingen volgen meerdere lijnen en zijn breder dan bij EMDR. Er wordt precies geobserveerd waar de verandering plaats vindt, om doelgericht en snel verandering te faciliteren.

In verbinding met een gevoel waar iemand in het heden last van heeft, wordt d.m.v. instructies teruggegaan naar de eerste keer met dit gevoel. Soms kom je uit bij herinneringen waar iemand zich niet bewust van is. Op deze herinnering (imprint) worden de oogbewegingen toegepast. Na het doen van de oogbewegingen, volgt er een testprotocol. Bij elk nieuw gevoel wat bovenkomt, wordt teruggegaan naar de daarbij behorende imprint. Er passeren dus meerdere herinneringen de revue. De client hoeft niets over de inhoud van de herinnering te vertellen. Hierdoor kan snel en effectief gewerkt worden.